Φορτώνει...

Χαρακτηριστικά των μικρόσωμων σκύλων

Ευαίσθητα δόντια και ούλα...

δόντια σκύλουΟι μικρόσωμοι σκύλοι είναι συχνά εκτεθειμένοι σε ευαισθησίες των δοντιών και των ούλων. Η ευαισθησία αυτή συνδέεται με την εναπόθεση πέτρας. Η κατάλληλη τροφή συμβάλλει στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άλλους στο να σχηματίσουν οδοντική πλάκα και πέτρα για πολλούς λόγους:

. Την κακή έκφυση των δοντιών, συνηθισμένο φαινόμενο στους σκύλους μικρού μεγέθους.

.  Τα δόντια τους είναι αναλογικά μεγαλύτερα σε σχέση με τα σαγόνια τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των σαγονιών τους. Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει αυτή την ιδιαιτερότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποχώρηση των ούλων.

.  Η βακτηριακή δραστηριότητα στο στόμα πολλαπλασιάζεται με την παρουσία οδοντικής πλάκας και πέτρας, γεγονός που οδηγεί σε κακοσμία.

. Ζουν περισσότερο, και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο των στοματικών προβλημάτων.

. Η μαλακή διατροφή ή τα απομεινάρια του φαγητού δεν παρέχουν λειαντική δράση στα δόντια.

Ευαίσθητη όρεξη...

Οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν γενικά μια μάλλον ευμετάβλητη όρεξη.

μικροι σκύλοιΗ θέση και η παρουσία ενός μικρόσωμου σκύλου συχνά οδηγεί τον ιδιοκτήτη του να στο να ενθαρρύνει κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες - να του δίνει απομεινάρια φαγητού, μεζεδάκια, κτλ. – γεγονός που δημιουργεί ιδιοτροπίες στο φαγητό. Οι ώριμοι μικρόσωμοι σκύλοι χάνουν σταδιακά την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και για το λόγο αυτό χρειάζονται μια κατάλληλη δίαιτα για αναπλήρωση.

Διαταραχές πέψης...

Ο καθημερινός τρόπος ζωής των σκύλων εκτίθεται σε πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πέψη:
το στρες, η κατάποση ξένων σωμάτων, η καθιστική ζωή στις πόλεις, κτλ.
Η ευαισθησία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κόπρανα μαλακά, υδαρή, με κακοσμία και όγκο. Πέρα  από τους παράγοντες αυτούς, οι μικρόσωμοι σκύλοι γενικότερα δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά τις πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό η καλύτερη πέψη θα πρέπει να διασφαλίζεται με ιδιαίτερα εύπεπτες πρωτεΐνες, τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται άμεσα στην συνοχή και την οσμή των κοπράνων.

μικρος σκύλος

Σημαντικές ανάγκες σε ενέργεια...

Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια σε σχέση με τους μεγαλόσωμους σκύλους. Ένα εμφανές παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι χρειάζεται να κάνουν πολύ περισσότερα βήματα για να καλύψουν την ίδια απόσταση.

Τάση για παχυσαρκία

Ορισμένοι μικρόσωμοι σκύλοι είναι επιρρεπείς στην αύξηση του βάρους τους. Ο βασικός παράγοντας είναι η μείωση των αναγκών τους σε ενέργεια χάρη:

. Στον περιορισμό τους μέσα στο σπίτι και την έλλειψη άσκησης.

. Στη σωματική κατάσταση μετά τη στείρωση του σκύλου.

Ορισμένες φυλές επιπλέον παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση στην αύξηση βάρους –π.χ. το Cavalier King Charles, τo Dachshund  με το μακρύ τρίχωμα, το  Shetland τσοπανόσκυλο, Cairn terrier miniature Schnauzer.Το λίπος στο σώμα των μικρόσωμων σκύλων εναποτίθεται από νωρίς. Για το λόγο αυτό η υπερβολική σίτιση μπορεί να κάνει ένα κουτάβι πρώιμα παχύ, γεγονός που είναι επικίνδυνο για την αρμονική του ανάπτυξη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:μικροσωμο κουταβι

Οποιαδήποτε αύξηση βάρους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του σκύλου και να μειώσει ακόμα και τη διάρκεια της ζωής του. Για το λόγο αυτό, η κατάλληλη διατροφή και οι σωστές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Εμφάνιση μάζας λίπους στο θώρακα, την πλάτη και στη βάση της ουράς, μείωση της ζωντάνιας, δυσανεξία στην άσκηση ή τη  ζέστη, και γρήγορη και κοφτή ανάσα. Παρακολουθείτε τις αλλαγές στο βάρος ζυγίζοντας το σκύλο σας κάθε εβδομάδα. Αν έχει αυξήσει το βάρος του 15% πάνω από το κανονικό επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Σχετικά προϊόντα στο Petshop μας

Royal Canin Mini Adult 2kg

ΚΩΔΙΚΟΣ: 101.003

16.99 
Η Royal Canin Mini Adult είναι μια ισορροπημένη, πλήρης τροφή σκύλων, βάρους 1-10kg. Εγγυάται την ασφαλή ανάπτυξη του κουταβιού σας από 10... Περισσότερα

VMP tablets Βιταμίνες - 50 δισκία

ΚΩΔΙΚΟΣ: 100.304

9.86 
Περιγραφή : Το VMP tablets είναι δισκία που περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες  για σκύλους και γάτες. Τα VMP tablets περιέχουν:... Περισσότερα

Φυσικά μασώμενα κόκκαλα λιχουδιές 10εκ. - 20τεμάχια

ΚΩΔΙΚΟΣ: 100.013

1.70 
Είναι ειδικά σχεδιασμένα εύγεστα, μασώμενα, πολύχρωμα sticks(λιχουδιές) που βοηθούν την καταπολέμηση τερηδόνας και πλάκας των δοντιών του σκύλους σας.... Περισσότερα

Royal Canin Educ διατροφικό συμπλήρωμα για επιβράβευση

ΚΩΔΙΚΟΣ: 100.018

1.98 
To διατροφικό συμπλήρωμα Educ της Royal Canin προορίζεται για κουτάβια (άνω των 2 μηνών) και ενήλικους σκύλους. Συνδυάζει ένα περιορισμένο θερμιδικό... Περισσότερα

Bούρτσα περιποίησης τριχώματος

ΚΩΔΙΚΟΣ: 100.800

4.97 
  Η διπλή βούρτσα συνδυάζει δύο βούρτσες σε μία για την καλύτερη περιποίηση του τριχώματος. Η συρμάτινη μεριά είναι κατάλληλη για το εσωτερικό... Περισσότερα

Online Petshop στην Ελλάδα - Τα πάντα για το κατοικίδιο σου.
Το Online Pet Shop μας κάνει αποστολές σε όλη την Ελλάδα!

Petmania.gr Petshop Iphone & Ipad App


Online Petshop στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο Pet Shop με τροφές, αξεσουάρ κα οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το κατοικίδιο σας. Petshop gr

Γιατί να κάνω εγγραφή Τρόποι πληρωμής & αποστολής
Επικοινωνία