Φορτώνει...

Πως να φτιάξω ένα σωστό ενυδρείο;

νερό ενυδρείου

Το ενυδρείο καλό θα είιναι να έχει χωρητικότητα άνω των 100 λίτρων.

Κατάλλη θέση ενυδρείου
Αποφύγετε την απευθείας έκθεση του ενυδρείου σας στον ήλιο. Προτιμήστε χαμηλό φωτισμό ημέρας, μακριά από καλοριφέρ και κεραίες, κοντά σε πρίζα, όρθιο και ίσιο, σε σταθερή βάση, χωρίς ταλαντώσεις.

Βασικός καθαρισμός ενυδρείου
Μετά την εγκατάσταση, καθαρίστε σχολαστικά το ενυδρείο σας. Χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι χωρίς χημικά καθαριστικά.

Βάλτε χαλίκια στη βάση του ενυδρείου
Τέσσερα επίπεδα:
1. Λίπασμα
2. μείγμα χαλικιών και λιπάσματος (2 cm)
3. επίπεδο με χαλίκια (3 – 4 cm)∙
4. πιο χοντρά χαλίκια (2 –3 mm), όχι πολύ ελαφριά. Γείρετε τα χαλίκια ελαφρώς προς τα πίσω (5 – 8 cm συνολικό ύψος).

Εισάγετε τα τεχνητά προϊόντα (Μην τα βάλετε σε λειτουργία!)
Βάλτε το φίλτρο, το θερμοστάτη και τον φωτισμό.

Διακόσμηση
Χρησιμοποιήστε μόνο υλικά (πέτρες, ξύλο), που δεν θα διηθήσουν ουσίες στο νερό (ασβέστη, μέταλλα κ.τ.λ.)

Βάλτε λίγο νερό
Περίπου 20 – 30 cm, ζεστό νερό της βρύσης (περίπου στους 24 °C). Μην διαταράξετε με το νερό τα χαλίκια του ενυδρείου.

Βάλτε τα φυτά
Αφαιρέστε όλα τα υλικά συσκευασίας, κοντύνετε τις ρίζες αν είναι απαραίτητο. Σπρώξτε τα με ένα τσιμπιδάκι μέσα στα χαλίκια τα μεγαλύτερα φυτά προς τα πίσω και αφήστε αρκετό χώρο ελεύθερο για τα ψάρια του ενυδρείου.

Χωρητικότητα ενυδρείουΓεμίστε με νερό
Χλιαρό νερό βρύσης μέχρι 3 cm περίπου κάτω από την κορυφή του ενυδρείου.

Βάλτε σε λειτουργία τον εξοπλισμό σας
Αφήστε το φίλτρο να λειτουργήσει κανονικά θέστε τον θερμοστάτη στους 25 °C. Αφήστε τον φωτισμό σταθερά αναμμένο για 8-10 ώρες (με χρονοδιακόπτη).

Αφήστε το ενυδρείο να ωριμάσει (χωρίς ψάρια)
Περιμένετε περίπου 2-3 εβδομάδες αν χρειάζεται, προσθέστε στο νερό βακτήρια  μια φορά την εβδομάδα. Προσθέστε μαλακτικό νερού και υγρό λίπασμα αν είναι απαραίτητο. Ελέγχετε την θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού στο ενυδρείο.

Επιλογή ψαριών
Επιλέξτε τα ψάρια σας σύμφωνα με την ποιότητα του νερού.
Εμπειρικός κανόνας: 1cm ψαριού απαιτεί 2 λίτρα νερού.
Ξεκινήστε με μερικά είδη ψαριών που μπορούν να συμβιώσουν, έπειτα προσθέστε μερικά που τρώνε πλαγκτόν, κι έπειτα άλλου είδους ψάρια. Σιγουρευτείτε ότι έχουν αρκετό χώρο για να κολυμπήσουν.

μέγεθος ενυδρείου

Εισαγωγή ψαριών
Σβήστε τον φωτισμό για μερικές ώρες βυθίστε την σακούλα με το ψάρι μέσα στο νερό του ενυδρείου μέχρι να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία, έπειτα γεμίστε την με νερό του ενυδρείου. Εισάγετε προσεκτικά το ψάρι,μην αφήσετε το νερό από την σακούλα να χυθεί στο ενυδρείο!

Τάισμα
Ταΐστε τα ψάρια μια ή δύο φορές την ημέρα, όσο μπορεί να φαγωθεί μέσα σε 2 με 3 λεπτά (με αυτόματη ταΐστρα ψαριών). Τα νεοεισαχθέντα ψάρια μην τα ταΐσετε την πρώτη μέρα, και έπειτα ξεκινήστε τα με λίγη τροφή. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καλή τροφή ψαριών. Μια ημέρα την εβδομάδα τα ψάρια πρέπει να νηστεύουν!

Φροντίδα των φυτών
Αφαιρείτε αμέσως τα παλιά και πεθαμένα φυτά, μια φορά την εβδομάδα βάζετε υγρό λίπασμα, προσθέστε λίπασμα εδάφους μετά από 6-10 μήνες. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε φωτισμό ενυδρείου καλής ποιότητας (αλλάζετε τις λάμπες μετά από ένα χρόνο περίπου).

Φροντίδα του νερού
Αφαιρείτε τακτικά τα φύκια και τα απόβλητα. Αλλάζετε μερικώς το νερό κάθε 2-3 εβδομάδες (το εν τρίτο), ποτέ μην καθαρίζετε ταυτόχρονα το φίλτρο ενυδρείου, αλλά καλύτερα αλληλοδιαδοχικά 1 με 2 εβδομάδες αργότερα. Ελέγχετε τακτικά την ποιότητα του νερού.

Σύστημα φιλτραρίσματος
ΕνυδρείοΕγκαταστήστε το κατάλληλο σύστημα φιλτραρίσματος, να το λειτουργείτε συνεχώς, να καθαρίζετε και να αλλάζετε τα μέρη του συστήματος μόνο όπως υπαγορεύεται από τις οδηγίες τους, έτσι ώστε να μην καταστρέφονται ολοκληρωτικά οι καλλιέργειες των βακτηρίων.

Καθαρισμός
Οι χημικοί (συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού) καθαρισμοί απαγορεύονται αυστηρά. Μην χρησιμοποιείτε τα σύνεργά του ενυδρείου σας, όπως κουβάδες, σφουγγάρια, αντλίες κ.τ.λ. για άλλα πράγματα.

Άλλη φροντίδα
Καθαρίζετε περιστασιακά τα χαλίκια, καθαρίζετε τα τζάμια εξωτερικά και εσωτερικά να αντιμετωπίζετε - θεραπεύετε αμέσως οποιαδήποτε ασθένεια ψαριού.

Άλλα αξεσουάρ
Απόχη, θερμόμετρο, χρονοδιακόπτης, ταΐστρα, σύστημα καθαρισμού χαλικιών, αυτόματος καθαριστής χαλικιών, καθαριστικό τζαμιών, και σύστημα ελέγχου νερού.

Online Petshop στην Ελλάδα - Τα πάντα για το κατοικίδιο σου.
Το Online Pet Shop μας κάνει αποστολές σε όλη την Ελλάδα!

Petmania.gr Petshop Iphone & Ipad App


Online Petshop στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο Pet Shop με τροφές, αξεσουάρ κα οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το κατοικίδιο σας. Petshop gr

Γιατί να κάνω εγγραφή Τρόποι πληρωμής & αποστολής
Επικοινωνία