Φορτώνει...

Ορεινές Ελληνικές φυλές προβάτων

Στις ορεινές φυλές των προβάτων συναντώνται πολλές παραλλαγές με διάφορες ονομασίες προερχόμενες κατά βάση από την περιοχή στην οποία εκτρέφονται ή την ομάδα των ανθρώπων που εκτρέφουν την συγκεκριμένη παραλλαγή, όπως: Βλάχικη, Σαρακατσάνικη, Γραμμουστιανό, Αρβανιτοβλάχικο, Σφακίων Κρήτης, Σητείας, Μπούτσικο Ιωαννίνων κ.α
Τη βάση των παραλλαγών αυτών αποτελεί η βλάχικη φυλή προβάτων. Εκτρέφονται σε όλες τις περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πληθυσμός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί και η αδυναμία αυτή ισχύει για τις περισσότερες ελληνικές φυλές.
Ανήκουν στην ομάδα Τσάκελ (μαλλί αναμικτόμμαλο, μακρύουρα- λεπτόουρα και εκτρέφονται συνήθως σε μεγάλα ποίμνια, ενώ συχνά εφαρμόζεται το μετακινούμενο σύστημα εκτροφής. Πρόκειται για ζώα μικρόσωμα με ζωντανό βάρος στα καθαρόαιμα μεταξύ 25-35 κιλών και ελληνικές φυλές προβάτωνΥψος ακρωμίου γύρω στα 50-53 εκ. Διακρίνονται για την αντοχή τους στο περπάτημα και γενικά στις δύσκολες συνθήκες εκτροφής. Η εμπορεύσιμη ετήσια γαλακτοπαραγωγή ανά προβατίνα κυμαίνεται μεταξύ 50-90 κιλών, ενώ η μέση πολυδυμία γύρω στο 100- 110%. Ο χρωματισμός τους είναι ποικίλος. Εμφανίζονται ζώα τελείως λευκά ή τελείως μελανά ή κηλιδωτά διαφόρου βαθμού χρώματος. Τα καθαρόαιμα έχουν εμφάνιση πρωτογενούς ζώου με ακρώμιο που προεξέχει, στενό στήθος και μακριά ράχη και οσφύ.
Ο σημερινός πληθυσμός βρίσκεται σε καθαρή φυλή ή διασταυρωμένη με φυλές κυρίως πεδινές (Καραγκούνικη, Σερρών, Χίου). Οι διασταυρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια των προβατοτρόφων να αυξήσουν τη γαλακτοπαραγωγή, πολυδυμία, κρεατοπαραγωγή και επέφεραν πράγματι κάποια αύξηση  των αποδόσεων. Παράλληλα όμως είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της αντοχής στις δύσκολες συνθήκες εκτροφής (μείωση βιολογικών ικανοτήτων) πράγμα που κρίνεται τελείως απαραίτητο για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και για το σύστημα εκτροφής τους.
Δύο από τις παραλλαγές (Μπούτσικο και Σφακίων) μελετώνται συστηματικά στους σταθμούς Ιωαννίνων και Ασωμάτων Κρήτης αντίστοιχα. Για την παραλλαγή Σφακίων διενεργείται γαλακτοπαραγωγικός έλεγχος σε 1.000 άτομα περίπου.

Online Petshop στην Ελλάδα - Τα πάντα για το κατοικίδιο σου.
Το Online Pet Shop μας κάνει αποστολές σε όλη την Ελλάδα!

Petmania.gr Petshop Iphone & Ipad App


Online Petshop στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο Pet Shop με τροφές, αξεσουάρ κα οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το κατοικίδιο σας. Petshop gr

Γιατί να κάνω εγγραφή Τρόποι πληρωμής & αποστολής
Επικοινωνία